2013. május 29., szerda

A magyar blogger közösség

Épp a facebook üzenőfalamon randalíroztam, amikor Viktória's Style oldalán megláttam egy hivatkozást, ami kicsit elgondolkodtatott, és fel is háborított, hogy őszinte legyek. Gondolom a Gyakori kérdések oldalát senkinek nem kell bemutatnom. Elég népszerű, név nélkül kérdezhetünk bármit, és nem tagadom, sokszor én is nagyon jókat nevetek az ott feltett "butácska" kérdéseken. De arra még nem láttam példát, hogy egyes embereket ilyen nyíltan szidjanak ott.
A kérdező konkrétan a magyar beauty bloggerek többségét leszólta, mondván, hogy mindenki csúnya, és éppen hogy csak azt nem mondta ki, hogy ássák már el magukat. Viki pedig ezen kiakadt, és szerintem teljesen jogosan. (Az említett magasröptű névtelen sorokat ide kattintva olvashatjátok.)

Nem is azzal lenne itt a baj, hogy valaki megmondja a véleményét, de az, hogy valaki ezt névtelenül teszi, ráadásul ilyen stílusban, az szerintem undorító. Ha valakinek nem tetszik egy blog, akkor nem kell olvasni, számtalan másik van, ami lehet, hogy jobban megfelel az ízlésünknek. A kritikát pedig szerintem mindenki elfogadja, ha az normális hangnemben van megfogalmazva.

Én már ott elakadtam, hogy a lányok "nem szépek". Egy, a szépség relatív, kettő, ha minden termék egy porcelánbőrű, szimmetrikus arcberendezésű, és hibátlan mosolyú lányon lenne tesztelve, az mennyire lenne hiteles? Ha megnézzük a külföldi beauty bloggereket vagy youtube gurukat, ők sem tökéletesek. Bár a magyar beauty blog felhozatalból én is csak Viktória's Style Vikit, és Lollyt követem folyamatosan, ettől függetlenül a többieket sem szólom le. Miért? Mert nem muszáj odakattintanom. Ezen felül pedig ott vannak a külföldi blogok, hatalmas a választék. Ha pedig valakinek nem tetszik a felhozatal, bármikor létrehozhat egy saját blogot, és meglátjuk, hogy mit produkál.

Azért is idegesített fel ez az egész dolog, mert az illető teljesen nonszensz hülyeségeket emleget. Például azt is felhozta példaként, hogy egy túlsúlyos ember szájából nem túl hiteles a diéta és az egészséges életmód hirdetése. Hmm, honnan is indult az ország egyik kedvence, Schobert Norbi? Szabad országban élünk, nyilván mindenkinek lehet véleményt nyilvánítani. De ugyanígy blogot indítani is. Nem kell ahhoz profi írónak lennünk, hogy elkezdhessük a saját kis oldalunkat. A lexikális tudásunk nem verdesi az egeket, na és? Ettől még lehet, hogy valakit megfog a stílusunk, és szeretni fogja az írásainkat.

Ezek a névtelen trollok egyébként tényleg rettentően idegesítőek, mindegy hogy egy beauty- vagy éppen egy gasztro blogon fut beléjük az ember.A legtöbben hobbiként tekintenek a saját blogjukra, és azért csinálják, mert szeretik. Emellett van egy életük, és munkájuk, mégis naponta/hetente rászánják az időt a blogjukra. Igen, önként vállalták, de ettől még nem lesz senki sem hivatásos make up artist, és igenis jól esik mindenkinek egy egy kedves szó, vagy komment. Nekem is mindig rengeteg örömöt okoz, ha látom, hogy egy új ember követ, vagy éppen ma több oldalletöltésem volt mint tegnap. Senki nem állítja, hogy bármelyik blogger is tökéletes lenne, de nem is kell, hogy azok legyenek.

Ilyenkor mindig akaratlanul is, de azon gondolkodom, hogy ezeknek az embereknek mi a jó abban, hogy a másik munkáját becsmérelik? Irigység, mert ők nem engedhetik meg maguknak az adott dolgokat? Féltékenység, mert ők nem mertek belevágni egy saját oldal létrehozásába? Vagy csak szimplán az intelligencia és az empatikusság teljes hiánya? Hmm, nem tudom, de ilyenkor szívesen lennék gondolatolvasó,   hogy megértsem a motivációjukat. Mert ilyenkor igazából mindegy ki miről ír, úgyis találnak valamit, amibe beleköthetnek. Nem tetszik a hajad, a termékek amiket tesztelsz túl drágák, túl olcsók, nem tetszik a betűtípus amit használsz... a lista végtelen.

Na jó, itt le is zárom a kifakadásomat, de ez azért kikívánkozott belőlem még így estefele. :D Különben is, haters gonna hate, és hé, a negatív reklám is reklám...;) /Igen, tudom, hogy engem személyesen nem érint a mostani szituáció, de ettől független idegesített az anonim kérdező./
Jó éjszakát mindenkinek!=)


4 megjegyzés:

  1. Az egyik írja Inside Tündit is, hogy ő is szar. Basszus, ő annyira jól ír! Nála helyesírási hibákat emleget, de szerintem a kommentelővel van baj, ugyanis én allergiás vagyok a helyesírási hibákra - ás emiatt olyan blogokat nem is olvasok, ahol a szerző képtelen az anyanyelvén megnyilvánulni -, Tündinél pedig egyáltalán nem veszem észre. Ékezetek nélkül ír, eleinte zavart, de mára megszoktam, viszont ez nem helyesírási hiba.

    Emellett pedig egy beauty blognak nem is az a lényege, hogy magasröptű irodalmi stílusban szülessenek, hanem hogy a sminkcuccokat mutassák be hitelesen. Az én blogjaim az írásra mennek rá, de emellett felvállalom, hogy mondjuk nem is tudok/tudnék úgy sminkelni, mint ők. Én inkább írok, és kész.

    Viszont nekem is van egy-két olyan beauty blog, amit nem kedvelek, ezeket inkább szánalmasnak tartom, de nem írom le a gyakori kérdésekre.

    A fanfic blogokról mit gondolsz? Nekem azokból van elegem, amikor minden 12-14 éves, nyelvtanból valószínűleg kegyelemkettes egydé rajongó leányka arról fantáziál, hogy hogyan dugassa meg magát azzal az öt nyápiccal. Elnézést ha szereted őket, de emellett a jelenség mellett nem tudok elmenni mostanában, amikor úgy szaporodik, mint a gomba.

    VálaszTörlés
  2. Igen én is olvasom Tündit, igazából anno még ő kérdezett rá, hogy írnék-e az au pair blogon, amit aztán később Rékával folytattam, aki most az Egy bögre huncutság blogot írja. (Ezúton is köszönöm mindkettőjüknek, mert nélkülük ma nem blogolnék;)

    És igen, a beauty blogok lényege nem igazán a szövegben rejlik. Persze nem árt, ha az illető normálisan ki tudja fejezni, amit gondol, de ott a hangsúly sokkal inkább a sminkeken van, mintsem azon, hogy az illető legyen az új J.K. Rowling. (Bár lehet nem ő a legjobb példa)

    Hmm, azt hiszem én még ilyen fanfic bloggal nem találkoztam, de a leírtak alapján örülök is neki. Egy két ilyen történettel már találkoztam, de szerintem azok még egy két évvel ezelőttiek voltak, és még megütötték a tűrhetőség szintjét..:D

    VálaszTörlés
  3. Manapság ez a divat sajnos...

    VálaszTörlés
  4. Szia! Egyetértek az írásoddal, én is találkoztam már alaptalanul "beszóló" emberekkel. Íme az én blogom: http://roseandhealth.blogspot.hu/ és valóban nagy örömöt jelent 1-1 új követő ;)

    VálaszTörlés